Valenciaanse Paella

Voorbereidingstijd
Bereidingstijd
5
Voor personen
Ingrediënten:
    Voor de paella:
  • Voor de paella
  • ong. 600g kip (dijen of vleugeltjes)
  • snufje suiker
  • handje groene bonen
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 paprika's (groen, rood)
  • ong. 1L kippenbouillon of water
  • 350g rijst, korte korrel
  • 1 kleine theelepel gedroogde saffraan (of Spaanse paellakruiden)
  • handje erwten
  • 3-4 eetlepels olie
  • zeezout, witte peper
  • Garnering:
  • grote bos bladpeterselie
  • citroen
    Bereiding:
    Voor de paella:
  1. Snijd het vlees in stukken, voeg zout, peper en een snufje suiker toe en laat – het liefst een hele nacht – marineren.
  2. Laat de saffraan draadjes weken in een kopje met water. Verhit ondertussen de olie in een grote paellapan uit de Culinary Modular System reeks. Braad de kip aan. Na ongeveer 4-5 minuten moet het vlees aan alle kanten mooi bruin zijn.
  3. Voeg de paprikasnippers en bonen toe en bak op een matige warmtebron gedurende 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort nog even doorbakken.
  4. Giet de bouillon in de pan en voeg geleidelijk de rijst toe, al roerend in een kruislingse beweging. Meng alles goed door elkaar en voeg de saffraan met het water toe.
  5. Breng het geheel aan de kook, voeg zo nodig zout toe en laat de paella op een laag vuur gedurende 20-25 minuten zachtjes sudderen (totdat bijna al het water is opgelost en de rijst gaar is). Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  6. Proef de paella, voeg zo nodig zout en peper toe, doe dan de erwten erbij en laat nog even staan tot alles gaar is.
    Garnering:
  • Garneer de paella met gehakte peterselie en schijfjes citroen.
Kip