Rundergebraad Salsa Criolla

Voorbereidingstijd
< 20 minutes
Bereidingstijd
approx. 25 minutes
Voor personen
4
Ingrediënten:
    Voor de salsa criolla:
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode paprika
  • ½ groene paprika
  • 2 tomaatjes
  • 5 el olijfolie
  • 2 el sherryazijn
  • 1 el geciseleerde koriander
  • Voor het rundergebraad:
  • 1 rundergebraad van 1 kg
  • 1 teentje look
  • 1 el tijm
  • ½ el chilipoeder
  • ½ kl zwarte peper
  • 1 kl kandijsuiker
  • ½ el zout
Voorbereiding:
    Voor de salsa criolla:
  1. Ontdoe de paprika’s van zaadjes en zaadlijsten (geven een bittere smaak af). Snijd de paprika’s in kleine blokjes. Snipper de ui fijn. Voeg het fijngehakte lookteentje toe. Meng de groenten in een grote kom en kruid af met peper en zout.
  2. Verhit de olijfolie in een kookpan en giet deze over de groenten.
  3. Dompel de tomaten kort onder in kokend water, vervolgens in ijskoud water, ontvel ze en snijd ze in blokjes. Voeg de tomatenblokjes bij het groentemengsel zodra de olijfolie afgekoeld is. Kruid opnieuw af. Besprenkel de salsa met een geutje azijn, dek de kom af met plasticfolie en plaats ze enkele uren in de koelkast zodat de smaken zich onderling mengen. Voeg net voor het serveren de koriander toe.
    Voor het vlees:
  1. Plet de look samen met een snuifje zout in een vijzel tot een mooie pasta.
  2. Voeg de overige kruiden toe. Leg het rundergebraad in een diepe kom en smeer het vlees in met de kruidenpasta. Dek af met plasticfolie en zet de schaal minstens 2 uur in de koelkast (of laat overnachten).
  3. Haal het vlees minstens 1 uur voor het bakken uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen en niet te fel schrikt wanneer u het op het warme rooster legt.
  4. Verwarm de barbecue voor en kleur het vlees gedurende enkele minuten aan elke kant. Verlaag de temperatuur en laat het vlees verder garen tot de gewenste bakwijze (saignant = 7 minuten aan elke kant). Laat het rundergebraad enkele minuten rusten en serveer samen met de salsa criolla.
Rundvlees