Paella

Voorbereidingstijd
30 minutes
Bereidingstijd
35 to 40 minutes.
Voor personen
For 6 to 8 people
Ingrediënten:
  • 800 g rijst (lang of rond)
  • 1 snufje saffraandraad
  • 6 kippendijen
  • 1 chorizo worst
  • 16 grote garnalen
  • 1 kg Bouchot mosselen (blauwe hangcultuurmosselen)
  • 1 ui
  • 1 sjalotje
  • 25 cl witte wijn
  • ½ liter kippenbouillon
  • 500 g in reepjes gesneden pijlinktvis of calamares
  • 200 g diepvrieserwtjes
  • 6 artisjokharten.
  • 1 citroen
  • 1 bosje groene asperges.
  • Olijfolie naar smaak
    Voorbereiding:
  1. Snijd de kippendijen in twee stukken.
  2. Pel de sjalot en de ui en hak ze fijn. Was alle groenten. Snijd de paprika's in blokjes. Draai de artisjokken om, snijd ze doormidden en voeg het citroensap toe. Schil de asperges en snijd ze in diagonale stukjes.
  3. Voeg de saffraan en de kippenbouillon toe aan 1 liter warm water en roer goed door.
  4. Snijd de chorizo in plakjes.
  5. Bak de chorizo aan beide zijden zonder olie of ander vet toe te voegen. Giet het vrijkomende vet af. Zout de kip en giet er een klein beetje olijfolie overheen. Braad de kip in de paellapan op een matig vuur gedurende 10 minuten.
  6. Voeg als de kip bruin is de stukjes paprika, ui, sjalotten en artisjokken toe. Laat het geheel 5 minuten sueren (sueren of zweten is een kooktechniek op laag vuur waarbij groente vocht verliest zonder te kleuren). Voeg de rijst toe en laat het geheel nog een minuutje zweten. Blus met de witte wijn en giet de bouillon erbij. Voeg de reepjes inktvis toe en laat alles gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje (160°C) koken.
  7. Voeg de mosselen, de doperwtjes en de aspergestukjes toe en laat nog tien minuten koken.
  8. Bak de garnalen a la plancha (grillen op de grillplaat) en leg ze op de paella.
  9. Laat ongeveer 5 minuten staan.Controleer of de kip goed gaar is. Garneer de paella op elk bord met een partje citroen.
    Tip van de chef:
    Voor precies gare en droge rijst zorg je dat de bouillon net een vingerkootje (wijsvinger) boven de rijst staat.
Zeevruchten