Baskische Burger

Moeilijkheidsgraad:
**
Voorbereidingstijd
< 50 minutes
Bereidingstijd
approx. 20 minutes
Voor personen
6
Ingrediënten:
    Voor de ketchup van rode biet en frambozen
  • 10 g boter
  • 120 g diepgevroren frambozen
  • 1 kleine gekookte rode biet
  • 60 g cassonade
  • 10 cl frambozenazijn
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 1 snuifje piment d'Espelette
  • Voor de paprikacompote
  • 1 rode paprika
  • 20 g cassonade
  • 1 sjalot
  • Voor de afwerking
  • 200 g Ossau-Iraty (halfharde kaas)
  • 6 huisbereide hamburgerbroodjes
  • 6 artisanale hamburgers
  • enkel blaadjes basilicum
  • 1 bokaaltje gekonfijte tomaten
  • wat jonge spinazie
    Voorbereiding:
    Voor de ketchup van rode biet en frambozen:
  1. Maak de ketchup op voorhand. Laat hiervoor de boter in een kleine pan smelten. Voeg de diepgevroren frambozen, de blokjes rode biet en de cassonade toe. Laat 2 à 3 minuten sudderen.
  2. Voeg het frambozenazijn, het paprikapoeder, de laurierblaadjes en de piment d'Espelette toe. Laat gedurende 15 minuten zacht worden, maar roer regelmatig om.
  3. Meng dit alles met een mixer en giet door een zeef om de frambozenpitjes eruit te filteren. Laat afkoelen.
    Voor de paprikacompote:
  1. Snijd de paprika en het sjalotje in blokjes.
  2. Stoof het sjalotje in wat olijfolie aan op de plancha. Voeg de paprikablokjes en cassonade toe en laat ongeveer 15 minuten garen.
    Voor de afwerking:
  1. Snijd de Ossau-Iraty met een mandoline in dunne schijfjes.
  2. Snijd de broodjes in twee en leg ze enkele minuten op de warme plancha.
  3. Laat een nootje boter op de plancha smelten en bak de hamburgers naar eigen smaak. Kruid af.
  4. Neem een broodje en leg er eerst een hamburger op. Werk daarna af met de gekonfijte tomaatjes, basilicum en schijfjes kaas. Dien goed warm op met huisbereide frieten en de ketchup van rode biet en frambozen.
Plancha